Tak- och väggmaterial

Vissa material används till både golv och väggar, ibland också till tak, t ex målade ytor samt keramiska plattor och plastmattor i bl a våtutrymmen. Andra vanliga väggmaterial är plastlaminatskivor, trä och tapeter.

Målade ytor; färger och deras egenskaper
Färg består av bindemedel, t ex olja, för att färgen ska kunna fästa på underlaget, pigment som ger färgen en viss kulör, lösningsmedel, förtunningsmedel, torkmedel och mjukningsmedel.

 Kalkfärg är en av våra äldsta färger och används på betong och puts, ofta också i tak. Bindemedlet består av kalkpulver och färgen går inte att tvätta. Borsta väggen med mjuk borste.

Limfärg används ofta i tak men också på väggar. Bindemedlet består av benlim eller cellulosalim, pigmentet av krita och vatten är förtunningsmedel. Färgen är inte tvättbar. Borsta taket eller väggen med mjuk borste.

Emulsionsfärger baserad på olja eller cellulosalim och kokt linolja. Färgen används i källare, förrådsrum och garage. Testa på en undanskymd plats om färgen “kritar”. Använd svaga rengöringsmedel.

Latexfärg, eller plastfärg, används till tak och väggar i kök, badrum, trappor, kontor, sjukhus, industrier mm. Blanka latexfärger går bra att tvätta men var försiktig med de matta.

Sandfärg kallas också för sandspackel och sprutas på tak och väggar i stället för puts. Bindemedlet består av cellulosalim och fyllnadsmedlet av marmorkross. Färgen går inte att tvätta.

Oljefärg består av olja och terpentin eller tvättnafta. En blank eller halvblank oljefärg går bra att tvätta men var forsiktig med en matt.

Färgen används ofta till tak och väggar.

Alkydfärg används ofta till tak och väggar. De blanka färgerna går bra att tvätta men var försiktig med de matta.

Syntetisk lackfärg är en alkydfärg med hård yta och hög glans. Ytan är tålig och slitstark och används på snickerier, köksluckor, hissdörrar, räcken mm. Färgen går bra att tvätta.

 

Testa färgen!

Blöt fingret och tryck det mot färgen. Ju mörkare färgton den våta fläcken får ju mindre tvättbar är ytan. Om färgen dessutom smetar av sig påfingret är det helt säkert att den inte går att tvätta!

För att vara riktigt säker även på blanka ytor ska du alltid testa lite försiktigt på en undanskymd plats.

 

Plastmaterial
Plastpanel tillverkas av PVC-plast och används till bl a dörrfoder. Materialet tål hård rengöring men repas av skurnylon.

Väggplastmattor tillverkas av PVC-plast och används i våtutrymmen. Tål hård rengöring men repas av skurnylon.

Tapeter

Plasttapeter (limfärgstapeter) har en plasthinna som gör att de kan torkas av med fuktig duk men var försiktig med vatten.

Oljefärgstapeter (alkydtapeter)kan tvättas med vatten och milt rengöringsmedel. Ta bort fläckar med svagt fläckborttagningsmedel).

Vinyltapeter har ett ytskikt av PVC-plast på en väv-, glasfiber eller pappersbaksida. De tål kraftig rengöring med vatten och allrent. Använd mjuk borste vid behov. Ta bort fläckar med svagt fläckborttagningsmedel.

Textiltapeter tillverkas av lin, jute eller konstfibrer och kan inte tvättas. Dammsug textiltapeter i fibrernas riktning.

 

 Andra mindre vanliga tapeter:
Emulsionsfärgstapeter som tål försiktig rengöring med vatten och neutralt rengöringsmedel.

Velourtapeter (sammetstapeter) som endast kan dammsugas i fibrernas riktning.

Trämaterial
Träpanel består ofta av furu, gran eller mahogny och kan vara lackad, betsad, laserad eller målad. Välj rengöringsmetod efter ytbehandlingen. Tvätta lackade, laserade och målade ytor med vatten och milt rengöringsmedel. Dammsug betsade ytor eller använd hygienpapper.

Fanér består av spånskiva eller träpanel med ett tunnt ytskikt av t ex ask, furu, teak eller jakaranda. Fanér används bl a till skåpsluckor och dörrar. Torka av med vatten och milt rengöringsmedel.

Företaget

Ce-Ge finns 
representerat på 
ett flertal orter i Sverige.
Förutom
entreprenadstädning 
arbetar vi inom
ett flertal andra 
verksamhetsområden
såsom privata marknaden, lokalvård,
kontor, industri
och fastigheter.

Miljöpolicy

Ce-Ge ska arbeta för ett långsiktigt motståndskraftigt samhälle genom att erbjuda produkter och tjänster med omtanke till både människa och miljö

Kontakt

020-51 51 51

info@ce-ge.com

Redaretorget 1
652 16 Karlstad