Inredningsmaterial

 

Möbler
Idag är det vanligt att möbler tillverkas av en mängd olika material, t ex trä, rostfritt stål, plast, glas och kakel. Möblerna har ytbehandlats på olika sätt, t ex med målning, lackering, lasering och polering. Det är viktigt att du ser efter på Möbelfaktadeklarationen hur möblerna ska skötas.

Olika träslag i möbler
De vanligaste svenska träslag som används till möbler är björk, ek, bok och fur. Ek och bok är hårda, björk är seg och elastisk och fur är mjuk. Utländska träslag som teak och mahogny är också vanliga.

 

Rengöring av möbler

 • Dammsug möblerna och ta bort fläckar så snart som möjligt.
 • Torka av hårda delar med fuktig duk och vatten med milt rengöringsmedel.
 • Rengör möblerna vid behov med t ex pulvertvätt eller textilmaskin, se möbelfakta för respektive möbel.
 • Trämöbler skuras försiktigt med mjuk borste och ljummet vatten med neutralt rengöringsmedel.

 

Möbeltyger
Tyger till möbler tillverkas av såväl konstfibrer som naturfibrer, se inredningstextilier.

Inredningstextilier

Naturfibrer
Lin
är en naturfiber som används främst till gardiner och möbeltyger. Lin har hög slitstyrka men tål inte tvättning lika bra som bomull. Tvättas i max 60 grader.

Bomull är en naturfiber som används till alla slag av textilier, har hög slitstyrka och tål kraftiga tvättar. Bomullstyg används därför till bl a avtagbar möbelklädsel.

Ull är en naturfiber som används till möbler och mattor. Ull är inte lika tåligt som lin och bomull men blir inte så lätt smutsig.
Vissa ulltyger är specialbehandlade för att tåla tvätt men de flesta ska tvättas skonsamt för att inte krympa.

Konstfibrer
– tillverkas av råmaterial från naturen som bearbetats på kemisk eller kemisk/teknisk väg.

Regenatfibrer tillverkas på kemisk väg av cellulosa från gran eller protein från skummjölk eller majs. Viskos eller modal är fibrer som används i gardiner och till möbler. Regenatfibrer är starka men kräver varsam tvätt eftersom de försvagas när de blir blöta.

Syntetfibrer tillverkas på kemisk/teknisk väg av t ex stenkol och pestroleum. Syntetfibrer blir ofta elektriska och drar åt sig smuts och damm. Men de är mycket starka, tål tvätt och torkar fort. Använd antistatmedel i sista sköljvattnet.

Polyamidfibrer är starka men tål inte solljus. De används till möbler och mattor.

Polyesterfibrer är mycket starka och används bl a till gardiner och persiennsnören.

Akrylfibrer är starka, tål solljus och kan användas både inomhus och utomhus. De används bl a till gardiner och markiser.

PIast

Det finns många olika typer av plaster och användningsområden för plast. Tillverkningssättet avgör vilka egenskaper plasten får och därmed vad den kan användas till.

Härdplaster är hållbara och tål viss uppvärmning. De används till bl a elartiklar och vissa dammsugardelar. Polyester är en härdplast som används till bl a diskbänkar och möbler.

Termoplaster tillverkas genom att massan sprutas in i en tillsluten form. Plasten mjuknar vid värme över ca 70 grader. Polystyrenplast används bl a till lampor, kylskåpsinredningar och möbler. Plasten är tålig men kan skadas av t ex lacknafta. Akrylplast eller plexiglas används bl a till lysrör och telefonkupor. Materialet är sprött. Nylon eller polyanid används bl a till textilier och borstar.

Plastlaminat är vanligt till väggar, bords- och bänkytor. Laminatytan är hård och tål viss värme. Vassa föremål och cigarettglöd kan skada ytan liksom vissa färgämnen från t ex kulspetspennor och plastpåsar med reklamtryck.

 

Rengörning av plastmaterial

 • Använd vatten och neutralt rengöringsmedel.
 • Tillsätt gärna ett antistatmedel i sköljvattnet för att undvika att plasten blir elektrisk.

Se upp med starka alkaliska medelsom kan skada plasten.

Keramik

Genom att forma, torka och bränna en lermassa med olika tillsatser får man fram olika typer av keramiskt gods. Det kan vara allt från porösa blomkrukor som drar åt sig vatten till täta och förglasade handfat och toaletter, d.v.s. sanitetsgods.

Rengöring av keramik

 • Dammtorka.
 • Tvätta glaserade ytor med vatten och allrengöringsmedel vid behov.
 • Se upp med dukar och rengöringsmedel som repar sanitetsporslin.

 

Glas

Glas tillverkas av kvartssand med olika tillsatser, t ex soda, kalksten eller bly, som ger glaset olika egenskaper. Glasmassan formas med olika metoder för olika användningsområden. Maskinglas och flytglas används till fönster, pressglas till plattor för väggar och golv, härdat glas till bordsskivor.

 

Rengöring av glas

 • Stora glasytor och speglar rengörs som fönster.
 • Även glastrasa (microfiber).
 • Torka av emalj med vatten och handdisk och glasputs.

Speglar har en baksida som kan vara känslig för vatten.

Emalj är ogenomskinligt glas som bränts fast på olika metaller, t ex järn, och är känslig för slag och stötar.

Företaget

Ce-Ge finns 
representerat på 
ett flertal orter i Sverige.
Förutom
entreprenadstädning 
arbetar vi inom
ett flertal andra 
verksamhetsområden
såsom privata marknaden, lokalvård,
kontor, industri
och fastigheter.

Miljöpolicy

Ce-Ge ska arbeta för ett långsiktigt motståndskraftigt samhälle genom att erbjuda produkter och tjänster med omtanke till både människa och miljö

Kontakt

020-51 51 51

info@ce-ge.com

Redaretorget 1
652 16 Karlstad